Box: Eusebiu Tîrzoman, luptătorul cu inimă de leu din Valea Lupului

A doua victorie tricoloră la C. E. de cadeți de la Rm. Vâlcea. Zi cu repetiție pentru delegația tricoloră la Campionatele Europene de box pentru cadeți, competiție găzduită de municipiul Râmnicu Vâlcea în perioada 17-25 iulie.

Joi, ca și în ziua anterioară, cinci români au fost programați să-și facă debutul în ringul continental. Și tot ca miercuri, numai unul a mers mai departe. Însă într-o manieră care îl anunță de pe acum ca favorit la un loc pe podiumul continental.

În limitele categoriei 43 de kilograme, Eusebiu Tîrzoman, de la Nicolina Iași, s-a impus clar în fața ucraineanului Vitalyi Shturypita. Ieșeanul a condus lupta din prima secundă, dominându-și adversarul prin agresivitate și lovituri puternice. Tîrzoman n-a slăbit ritmul până la final și a obținut o victorie clară la puncte, cu 4-1.

Președintele FR de Box, Vasile Cîtea, a urmărit lupta cu o doză dublă de adrenalină, pentru că dincolo de calitatea lui de tricolor, Tîrzoman este pugilist la un club susținut de șeful federației. ”Tîrzoman este un copil de la țară, muncitor, sănătos și perseverent. El provine din comuna Valea Lupului, unde am creat un centru de box. Vin copii din toată zona și se antrenează în sala de sport a școlii, pe care am amenajat-o ca sală de box. La un moment dat erau peste 40 de copii în sală, încât antrenorul a fost nevoit să închidă selecția. Tîrzoman este antrenat de un fost boxer, Ion Băietu, care a fost un sportiv dur și agresiv. Același stil încearcă să-l impună și elevilor lui. Eusebiu Tîrzoman este unul dintre cei 3-4 boxeri pe care îi considerăm lideri ai acestei generații”, a declarat Vasile Cîtea.

Sâmbătă, în sferturile de finală, Tîrzoman se va bate cu lituanianul Arnas Kazakevicius. Victoria i-ar aduce românului o primă medalie europeană în carieră.

Ceilalți patru români care au urcat în ring au pierdut la puncte, dar nu s-au făcut de râs. La 13-14 ani, cât au boxerii acceptați la acest Campionat European, diferențele de fizic sunt evidente în favoarea celor care se maturizează mai repede. Românii au fost depășiți din punct de vedere fizic, dar au dovedit calități de boxeri, cu atitudine în ring, ținută frumoasă și aptitudini tehnice. Un plus la aceste capitole pentru Alin Adrian Crișan (cat. 52 kg), de la Universitatea Cluj, care a cedat după un meci echilibrat în fața lui Abo Safi Shaaban (Israel), scor 3-2.

La 50 kg, Gabriel Bâțu de la CSM Dunărea Galați a cedat (0-5) în fața turcului Metin Muhammet, la 41,5 kg Alexandru Boboc a fost depășit de Jim Smith (Anglia), iar la 38,5 kg Raul George Popa a fost nevoit să se recunoască învins în meciul cu Maor Rusanov.

Vineri este ultima zi de preliminarii. Sâmbătă sunt sferturile de finală, iar după o zi de pauză luni sunt programate semifinalele, iar marți – finalele la cele 20 de categorii de greutate.

La Campionatele Europene de cadeți, România mai are doi reprezentați în ring. Este vorba despre arbitrii Mihai Ion și Cristian Ciornia, ambii cu prestații apreciate de reprezentanții EUBC.

Aflate de 4-5 zile în România, delegațiile străine s-au declarat impresionate atât de organizarea competiției, cât și de frumusețea Băilor Olănești, unde sunt cazați toți participanții. Prezența lor în orașul vâlcean a coincis cu o frumoasă sărbătoare locală, Zilele orașului Olănești – 490 de ani de atestare documentară a localității. Evenimentul este marcat printr-o serie de manifestări artistice și culturale.

Boxbox romaniaEusebiu Tîrzoman