Judo: Alexandru Bologa a scris istorie pentru România la IBSA Campionatul European de judo

Data: 4 august 2017, 20:22 | Autor: Kadi Bulgakov

Alex Bologa a scris istorie pentru România, astăzi, devenind primul judoka român campion european la judo pentru nevăzători.

Alexandru Bologa, s-a calificat în finala pentru aur (60 kg), a C.E., după ce l-a învins în semifinale pe azerul O. Garayev, prin Ippon, în Golden Score (extra time).

În finală, Florin Bologa a debordat de energie și forță, învingându-l pe spaniolul Sergio Ibanez Banon prin Iponn. Primul Waza-ari a fost obținut de sportivul român după doar 15 secunde de la startul meciului. La 5-0 pentru judocanul român, cu 1 minut și 20 de secunde înainte de final, Alex Bologa îl duce pe adversarul său la marginea tatami-ului, unde îl prinde într-o priză la nivelul gâtului, făcându-l pe acesta să cedeze, adjudecându-și astfel medalia de aur.

„Campionatul European a fost cel mai important concurs pentru noi, anul acesta, pentru că punctează și la Campionatul Mondial, pentru care ne-am pregătit cel mai mult anul acesta. A fost un C.E. în care, teoretic, Alex a plecat ca favorit, adică a fost extras nr. 1 și a reușit să-și respecte statul acesta de favorit la câștigarea medaliei de aur.

Am avut un meci foarte important în semifinală, cu azerul Garayev, care este un sportiv nou și nu am știut foarte multe despre el, iar asta ne-a încurcat puțin. A fost un meci foarte greu dar pe care l-a controlat foarte bine Alex. A dominat meciul și a ajuns cu el în Golden Score (extra time) și acolo a câștigat prin Ippon, printr-o ștrangulare. Ceea ce mă bucură foarte mult, pentru că ne așteptam să fie un adversar dificil pentru noi” a declarat Tamas Gergely antrenorul judocanului român, Alexandru Bologa, în exclusivitate pentru 007sport.ro.

Întrebat fiind despre evoluția lui Alex din finală, Tamas Gergely a spus că „Sergio Ibanez Banon este un sportiv tânăr, bun, foarte tehnic dar dorința lui Alex a fost mult mai mare și a câștigat. A dus meciul exact cum am stabilit și a folosit tehnicile stabilite. Profitând de forța sa superioară, a reușit să-l domine pe spaniol. A contat foarte mult mentalul lui Alex, a stat foarte bine mental dar și fizic. Alex a câștigat la capitolul încredere, are încredere foarte mare în el acum, știe că poate, știe că poate să obțină medalie la Tokyo (acesta va fi următorul nostru țel).

Alexandru Bologa este deținătorul unei medalii olimpice de bronz, obținută la Olimpiada din 2016 de la Rio de Janeiro, iar acest aur la Campionatul European vine să confirme practic valoarea incontestabilă a judocanului român.

„Mă încearcă sentimente destul de confuze, am început alături de Andreică Geanina, iar la început n-am știut în ce ne băgăm sincer, dar la încurajarea doamnei Sally care ne-a oferit suportul dumneaei și având norocul de a găsi un sportiv ca Alex, am ajuns să avem niște performanțe la care nu m-am gândit niciodată. Sper pe viitor să putem duce chestia asta puțin mai departe, să începem să lucrăm cu copii, cu juniorii (tot nevăzători) și sper că prin experiența pe care am acumulat-o amândoi (și eu și Geanina), să putem duce în continuare judo-ul pentru nevăzători tot la nivelul acesta, pentru că merită și se poate face treaba asta” a mai adăugat Tamas Gergely.

Judocanul român, Alexandru Florin Bologa, este antrenat de Tamas Gergely și Gianina Andreică.

Citește și Mai multe de acelasi autor

error: Content is protected !!